Ons dorp en de zee

Ons dorp en de zee is de tweede in een nieuwe serie exposities van De Mix Nederland en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en het Zeeuws Museum.

In het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen, opende net voor de zomervakantie 2022 in het Zeeuws Museum en op het station van Middelburg Ons dorp en de zee. Uitgangspunt voor deze Zeeuwse editie is het werk van de Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse (1921 – 2008). De van oorsprong Walcherse kunstenaar Annegien van Doorn (1982) reageert er met nieuwe foto’s op.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen en heeft, naast het Zeeuws Museum, ook een prominente plek op Station Middelburg. Deze Stationspresentaties zijn altijd een onderdeel omdat NS en ProRail partners zijn van De Mix Nederland.

Neeltje Flipse-Roelse (1921-2008)

De Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse kreeg van haar ouders een camera en legde daarmee het leven in Westkapelle vast. Ze fotografeerde het leven van alledag, ook tijdens de Duitse bezetting, de inundatie, de bevrijding en de vele jaren van wederopbouw. Als fotograaf heeft ze een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Een collectie van ruim 750 fotonegatieven wordt beheerd door het Zeeuws Archief. De auteursrechten berusten bij de eigenaar, de Stichting Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis in Westkapelle.

Annegien van Doorn (1982)

Annegien van Doorn (1982, Vlissingen, Nederland) studeerde in 2004 af aan de fotografie-afdeling van St. Joost Art Academy Breda, gevolgd door een MFA-programma aan de Universiteit van Barcelona van 2006 tot 2008. Haar werk was te zien in solotentoonstellingen in FOAM museum, C&H Gallery en Melkweg Expo in Amsterdam, MONA Detroit en Youkobo Art Space in Tokyo. Ze nam ook deel aan verschillende groepstentoonstellingen waaronder in Three Shadows Photography Arts Centre Beijing, Himalaya Museum Shanghai, Le Botanique Brussels en op Les Recontres de la Photographie Festival in Arles.

De Mix Nederland

Ons Dorp en de Zee is de tweede in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland, en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met de NS, Prorail en het Zeeuws Museum. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu. Ons Dorp en de Zee was gelijktijdig te zien als buitenexpositie voor het station van Middelburg.

BOEK TE KOOP

A6-formaat
Publicatie per post kost 16,15 euro je moet je postadres en je naam mailen aan: rafaelphilippen@beeldmix.nl

Opening 'ONS DORP EN DE ZEE' Zeeuws Museum

Expositie is te zien van 25 jun 2022 t/m 08 jan 2023

Expositie 'ONS DORP EN DE ZEE' NS Station Middelburg

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven zodat iedereen zich welkom voelt. “Het station verbindt mensen met elkaar en vergroot hun wereld. Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities wordt het een betekenisvolle bestemming en ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven,” aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie NS Stations.