Turning pages

DE MIX NEDERLAND ‘Turning pages’ met Jasper Abels (1987) & Collectie Overijssel te zien op NS station Zwolle en in ANNO stadsmuseum Zwolle.

Zwolle is vanaf april 2024 de speeltuin van fotograaf en beeldend kunstenaar Jasper Abels (1987). In het historische Drostenhuis van ANNO Stadsmuseum Zwolle, op NS station Zwolle en op diverse plekken in de binnenstad reflecteert Abels op verhalen en beelden uit de geschiedenis van Zwolle. Met zijn foto’s, collages en films transporteert hij je naar een wereld vol kleur, detail en verhaal. Abels werd bekend door zijn unieke modefotografie voor een groot scala internationale bladen waaronder Vogue en Harpers Bazaar en zijn werk voor merken als L'Oréal en Rituals.

Jasper Abels is als kunstenaar niet in één stijl of medium te vangen. Van fotografie tot textiel en van collagetechnieken tot lichtprojectie, Abels springt moeiteloos van het ene medium naar het andere. Deze veelzijdige benadering geeft zijn creaties een diepte en textuur die het verleden tot leven brengt, terwijl ze tegelijkertijd een brug slaat naar onze tijd. Aan de hand van zijn werk ontdekt de beschouwer niet alleen de geschiedenis van Zwolle, maar ook de kracht van de kunst om verhalen te vertellen en om de geesten van het verleden tot leven te wekken. Het houdt een spiegel voor aan de samenleving van vandaag.

Tijdloze boodschap

Het onderliggende thema dat als een rode draad door de expositie loopt is vrijheid. Abels' werk is esthetisch en schuwt het niet om moeilijke thema's aan te snijden. In dit project benadrukt de kunstenaar dat iedereen het recht heeft te zijn wie ze willen zijn, ongeacht huidskleur, geslacht, genderidentiteit of wijze van uiting. In een wereld waarin deze vrijheden werden, en helaas nog steeds worden, onderdrukt, biedt Abels' werk een krachtige boodschap van inclusiviteit en acceptatie. Het is een eerbetoon aan vrijheid, diversiteit en aan de tijdloze kracht van kunst om ons te inspireren en te veranderen.

Historische verhalen

Voor de expositie op NS station Zwolle put Abels uit het historische Wehkamp-catalogus archief en het Dolf Henneke archief in het bezit van Collectie Overijssel. Voor de expositie in ANNO Stadsmuseum Zwolle koos hij uit vijf historische Zwolse verhalen waarin vrijheid een grote rol speelt. Zwem met Abels tegen de woeste stroming van de IJssel in of voer een goed gesprek met Jannes Nauta. Ren op blote voeten achter de Wilde Deerne aan, lees mee over de schouders van Gesina ter Borch en dans in je mooiste kostuum in de Zwolse Parade.

De Mix Nederland ‘Turning pages’ is vanaf 20 april t/m 15 september 2024 te zien in ANNO Stadsmuseum Zwolle en vanaf 15 juli t/m 15 september 2024 te zien op NS station Zwolle. De tentoonstellingen in Zwolle zijn de negende editie in een serie van twaalf tentoonstellingen van de Mix Nederland. In iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie door de hedendaagse Nederlandse fotografen. Het project in Zwolle is een initiatief van stichting Beeldmix samen met Anno Stadsmuseum Zwolle, NS en ProRail en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

© Dolf Henneke

Openingen:

20 april ANNO Stadsmuseum Zwolle.
19 juli Station Zwolle met mini parade naar ANNO Stadsmuseum Zwolle.
24 augustus Pride Parade Zwolle geïnspireerd op het thema van onze tentoonstelling De Mix Nederland ‘Turning pages’ met Jasper Abels en Collectie Overijssel.

Biografie Jasper Abels (1987)

Jasper Abels begon op vroege leeftijd met fotografie. Na het afstuderen aan de Royal Academy (Koninklijke academie van Den Haag is hij gaan werken voor een breed scala aan internationale klanten en modebladen en werkt hij vanuit zijn atelier in Twente en Parijs. Hij heeft een sterke persoonlijke visie en zoekt grenzen op in mode & commerciële fotografie, installaties, collage-kunst en film. Tijdens zijn jeugd ontstond een fascinatie voor de natuur, het vormgeven van beelden en de liefde voor dieren en mythische sprookjes en wezens. Met zijn oog voor detail verwerkt hij deze thema’s in een ongedefinieerde diepe schoon-heid. Met gecombineerde technieken creëert hij unieke en herkenbare beelden; kleurrijk, minimalistisch en elegant. Zijn werk is gepubliceerd in magazines als Harper’s Bazaar, Mirror Mirror, Vanity Fair, en Glamour. Hij heeft verder beeldbepalend werk gemaakt voor Schiaparelli, Miu Miu, L'Oréal en Rituals. Jasper Abels heeft een tentoonstelling gehad in o.a het Kunstmuseum Den Haag, Museum No Hero in Delden.

© Marieke Dijkhof

© Dolf Henneke

Quote Germa Greving | Directeur-Bestuurder ANNO stadsmuseum Zwolle:

‘Met Turning Pages verweeft Jasper Abels op magische wijze Zwolse verhalen van toen met het nu. Hij zet de toeschouwer aan tot nadenken over belangrijke maatschappelijke thema’s door de droomwereld die hij creëert. Deze sprookjesachtige stijl past feilloos in het gerestaureerde Drostenhuis in achttiendeeeuwse stijl. Het werk van Jasper laat erfgoed en kunst samensmelten en tilt zo het museum naar een hoger niveau. Daarbij neemt hij de kerngedachte van ANNO op in zijn werk: hij laat bezoekers zelf met zijn thema’s aan de slag gaan. De manier waarop hij hiervoor verschillende media inzet past bij de stad Zwolle en de vele kleurrijke verhalen die hier te vinden zijn. We zijn dankbaar dat stichting Beeldmix met de serie De Mix Nederland ANNO Stadsmuseum Zwolle en Jasper samen heeft gebracht om als canvas voor zijn werk te dienen.’

© Dolf Henneke

© Jasper Abels en Rijksmuseum, Amsterdam

DE MIX NEDERLAND | TURNING PAGES

Turning Pages is van 20 april t/m 15 september 2024 te zien in ANNO Stadsmuseum Zwolle en van 15 juli t/m 15 september 2024 te zien op NS station Zwolle. ANNO Stadsmuseum Zwolle is gehuisvest aan de Melkmarkt 41, in het monumentale Drostenhuis en de naastgelegen nieuwbouw.

Openingstijden:
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 10:00-17:00 uur

Zie ook: anno.nl